Skogsstyrelsen vill ha förhandlare för tvister i skogen

Tillsätt en förhandlare, som ska medla mellan skogsnäringen och miljöintressena. Det föreslår Skogsstyrelsens generaldirektör Göran Enander.

Vid en skogskonferens i Luleå på tisdagen sa Göran Enander att det är förödande med ständiga konflikter i skogen. Det måste bli en kompromiss i skogen mellan de olika parterna och här kan en förhandlare hjäpa till.

Flera aktuella skogskonflikter i länet
Skogsvårdsstyrelsen håller just nu en tvådagarskonferens i Luleå med temat om det råder balans mellan produktion och miljö i skogen. Frågan är aktuell med anledning av konflikterna om avverkningarna i Sörfligget och Pakkojåkkå och Skogsstyrelsens chef Göran Enander säger att det råder förtroendekris i skogen. Därför behövs det långsiktiga regler för skogsbruket och inte akuta polisinsatser.
Regeringen borde tillsätta medlare
Han har nu föreslagit statsrådet Ulrika Messing att det tillsätts en förhandlare mellan skogsnäringen och miljöintressena och hon har lovat att studera förslaget.

En fråga under de omdiskuterade avverkningarna i Norrbotten har varit om skogsnäringen ska ta sociala hänsyn, det vill säga hänsyn till att människor vill bevara skogen just för att dom trivs där. Göran Enander tycker att sådana hänsyn ska tas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".