(s) mobiliserar för att ta över i Jokkmokk

Socialdemokraterna ska nu på nytt resonera med de små borgerliga partierna för att kunna ta över styret i kommunen från den nu regerande alliansen.

Socialdemokraternas ordförande i Jokkmokk Roland Boman är positiv till att föra konstruktiva samtal med den politiske vilden Max Svensson, som har en vågmästarroll i kommunfullmäktige, men målet är att skapa en majoritet med stöd av fler partiers ledamöter.

- Jag är beredd att samtala med alla ledamöter i kommunfullmäktige förutom Alf Nygård(alt) och Mikael Segerström(v) som jag upplever vara destruktiva i sitt agerande, säger Roland Boman

Nytt omval i juni
Roland Boman, som samverkar med återinsatte kommunalrådet Sune Berg(kd), föreslår att ett nytt omval till styrelser och nämnder ska genomföras vid ordinarie kommunfullmäktige i juni.

Socialdemokraterna vill bryta den politiska förlamning som uppstått efter Länsrättens beslut att omvalet till styrelser och nämnder inte gäller.

För att nå en majoritet med minst 20 mandat krävs dels att Max Svensson dels att minst två ledamöter till inleder valtekniskt samarbete med socialdemokraterna. När kommunfullmäktige tvingades till ett liknande omval under förra mandatperioden gick (s),(m) och (c) ihop och bildade ny majoritet.

Stig-Arne.Nordstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".