Vinst från skogsavverkningar till samebyar

Statens Fastighetsverk föreslår att en del av deras vinst från skogsavverkningar i fjällen ska gå till berörda samebyar.

- Det skulle utgöra en viss ersättning för den påverkan, som skogsbruket har i renbetesområdena och stärka ekonomin i inlandet, säger Carita Bäcklund, som är förvaltare hos Fastighetsverket.

Kritik mot Greenpeace
Samtidigt förnyar hon sin kritik mot Greenpeace för att de försökte stoppa avverkningarna i Pakkojåkkå utanför Harsprånget. Hon ifrågasätter starkt Greenpeace motiv för aktionerna och tror att det mest handlar om att synas i media.

Carita Bäcklund talade vid Skogsvårdsstyrelsens konferens i Luleå på onsdagen och hon sa att Greenpeace aktioner drabbat avverkningsföretagen hårt. Hon efterlyste också en nationell strategi för avverkningarna kontra miljön, för den nuvarande situationen går inte att leva med, med oklara regler för när man får avverka och inte göra det. Hon ville också att Länsstyrelsen skulle hitta en lösning på konflikterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".