Forsmark kärnkraftverk. Foto:Bertil Ericson /Scanpix
Övertorneå

Kärnkraften närmar sig Tornedalen

Sannolikheten för att Simo får en kärnkraftsreaktor har ökat.

Finlands riksdag har nu röstat ja till att bygga två nya kärnkraftsreaktorer. Den ena kommer att ligga i norra Finland, med stor sannolikhet i Simo nära den svenska gränsen.

Övertorneås centerpartistiska kommunalråd Linda Ylivainio är mycket bekymrad över den placeringen.
– Att lokalisera en sådan verksamhet just i nationalälven Torneälvens mynning känns som att man äventyrar hela laxen. Den ska vandra förbi där när den ska komma hem till älven, och där ska den gå i kylvattnet. Och de tär inte bara det. Torneälven har starkt naturskydd i övrigt, säger hon.

Linda Ylivainio menar att det inte handlar om att vara emot kärnkraften i sig, utan om var den finns. Hon tycker inte att Finland har lyssnat på de invändningar mot en ny reaktor som Övertorneå har lämnat enligt EU-bestämmelserna för miljöpåverkan vid landsgränser.
– Man avfärdar det. Man skriver ganska käckt att om det skulle bli en kärnkraftsolycka kan ju befolkningen i till exempel Övertorneå äta jodtabletter, säger hon.

Haparandas socialdemokratiska
kommunalråd Sven-Erik Bucht ser däremot fördelar.
– Det här kommer att skapa oerhört industriell utveckling, säger han och hoppas på fler arbetstillfällen i området.

Helt bestämt är
det inte att reaktorn hamnar i Simo. Ett alternativ är Pyhäjoki i höjd med Skellefteå. Men Övertorneås kommunalråd Linda Ylivainio tror att sannolikheten för Simo har ökat i och med det finska riksdagsbeslutet.
– Jag kan bara se med vilken kraft och envishet och konsekvens som de finska myndigheterna och det starka industriintresset kring Simo har drivit frågan hittills.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista