Nytt gasutsläpp på SSAB

Personalen vid SSAB:s koksverk i Luleå har återigen utsatts för hälsofarlig gasexponering. För dygt två år sedan utsattes de för bensengas i ett kontrollrum och för ett par veckor sedan utsattes personalen för ammoniakgas i samma kontrollrum.

Lennart Högild som är operatör vid gasbehandlingen på SSAB:s koksverk i Luleå, säger till Norrbottensnytt att personalen var tvungen att ställa upp dörren och vädra. Därefter var det nödvändigt för dem att använda gasmask inne i kontrollrummet.

- Nästa gång kan det vara en betydligt giftigare gas. Den här gången var inte ammoniakhalterna högre än att man upplevde det som mycket irriterande och man ska ju inte behöva använda gasmask i ett kontrollrum, säger Lennart Högild.

Ammoniakgas har en skarp stickande lukt. Är kraftigt irriterande på ögonen och kan vara frätande vid inandning. Den kan även orsaka andnöd och ge bestående skador på luftvägarna och i mycket höga halter tillsammans med luft kan gasen dessutom bli explosiv. Lennart Högild vill nu se att ett miljösäkrat kontrollrum.

- Nu har vi fått kvittens på att kontrollrummet inte är läckagesäkert. Vi måste få ett kontrollrum med övertryck och filtrerad luft så att vi med säkerhet vet att luften är bra även om det blir ett gasläckage, säger Lennart Högild.

Arbetsmiljöinspektionen påpekade brister och krävde också åtgärder för att förbättra miljön, i samband med bensenutsläppet för två år sedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".