Optimism inför försvarsneddragning

Länet kan ha bättre förutsättningar än övriga Sverige när det blir fråga om neddragningar inom försvaret. Det tror Bodens kommunalråd Olle Lindström (m), som ingår i en regional grupp som arbetar med frågan.

Det finns goda förutsättningar att den regionala styrgrupp som bildats inför försvarsneddragningarna och som leds av landshövdingen kan gynna Norrbotten.

- I det här fallet tycker jag att vi har lite större möjligheter. Dels är det en sammansatt grupp av kommunalråd under landshövdingen och dessutom tycker jag att våra förutsättningar är så mycket bättre genom det försvar vi har i Norrbotten, säger Olle Lindström.

Det arbete som nu pågår inom den här styrgruppen, är att varje kommun i gruppen, dvs Luleå, Boden, Arvidsjaur och Älvsbyn, tar fram konsekvensanalyser av det spar senario som försvarsledingen presenterade för någon vecka sedan. En konsult arbetar med det och ska vara klar inom kort.

Konsulten ska enligt Lindström titta på vilka de samhällsekonomiska konsekvenserna blir av en oförändrad verksamhet, en minskning med 25% eller 50% men också det helt motsatta.

- Vi håller på att titta på vad det innebär om vi ökar verksamheten, säger han.

Olle Lindström tror att det inte är helt omöjligt med en utökning och hänvisar till försvarsmininsterns uppfattning att man måste minska de fasta kostnaderna.

- Då innebär det faktiskt att man måste ha stordriftsfördelar och då är det faktiskt möjligt, säger han.

Lindström tror att länets chanser är stora när alla prövningar ur försvarspolitisk, regionalpolitisk och arbetsmarknadspolitisk synpunkt är genomförda.

- Med de här tre faktorerna så tror ju jag ändå att vi har stora möjligheter att behålla den försvarsmakt vi har i Norrbotten, säger han

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista