Ingen modersmålsundervisning på samiska

Det var rätt av Norrtälje kommun att neka tre barn modersmålsundervisning i sydsamiska. Barnen måste ha grundläggande kunskaper i samiska för att ha laglig rätt till undervisning menar både kommunen och Skolverket.

- Det är fruktansvärt att behöva strida för sitt modersmål, säger Elisabeth Kråik, mamma till de tre barnen, till Sameradion.
Norrtälje kommun anser alltså att de tre barnen inte har laglig rätt till undervisning i samiska eftersom de saknar grundläggande kunskaper i språket.
- Det är inte så konstigt om de saknar grundläggande kunskaper när vi bor utanför Stockholm. Mina barn är jätteintresserade av att kunna språket, säger Elisabeth Kråik. 

Norrtälje kommuns beslut har upprört många och Sameföreningen i Stockholm har engagerat sig i frågan. Sameföreningen anmälde kommunens beslut till Skolverket, som dock anser att kommunen har följt lagen i sin bedömning.

Sameföreningen begärde då att frågan skulle behandlas på nytt. Det gjorde Skolverket och beslutade då att skicka tillbaka frågan till kommunen för att göra en ny utredning av barnens språkkunskaper. 
- Det är diskriminerande. Då ska alla barn i Sverige som söker modersmålsundervisning genomgå samma test, säger Elisabeth Kråik.
Nu har Norrtälje kommun bollat tillbaka frågan till Skolverket. Sameföreningen har dock fortsatt sitt engagemang och har JO-anmält ärendet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista