Ingen moms på på secondhand

Röda Korset gläds över fortsatt momsbefrielse. Ett förslag från Finansdepartementet om att momsbelägga secondhandförsäljning har i nästan ett års tid väckt oro hos Röda Korset och många andra ideella organisationer.

Enligt förslaget skulle frivilligorganisationerna tvingas betala 25 procents moms på alla gåvor man säljer. Nu har emellertid regeringen stoppat det omdiskuterade förslaget.
- Det är ett klokt beslut och ställningstagande, säger Bo Hultin ordförande i Bodens rödakorskrets.

Våra Mötesplatser Kuporna är inte kläd- och prylaffärer som andra. Vi använder intäkterna till utsatta människor som behöver vår hjälp. Vi får våra varor till skänks av allmänheten och vill att intäkterna oavkortat ska gå till att hjälpa människor i Sverige och utomlands, berättar Bo Hultin.

Det är inte ett överraskande beslut, men det känns bra att lämna den här frågan bakom oss nu och inrikta oss på att jobba framåt och lämna den oro som förslaget vållat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".