Hårdare tag efter gasutsläpp

Nu agerar arbetsmiljöinspektionen efter uppgifterna om att det åter läckt ut ohälsosam gas vid SSAB:s koksverket i Luleå.
Det kan bli fråga om ekonomiska sanktioner, enligt myndigheten.

Norrbottensnytt avslöjade häromdagen att personalen vid SSAB:s koksverk i Luleå återigen utsatts för ohälsosam gas i ett kontrollrum. Det handlade om ammoniakgas, som ger en skarp stickande lukt och kan vara frätande vid inandning och dessutom kraftigt irriterande på ögonen, orsaka andnöd och ge bestående skador på luftvägarna.
I mycket höga halter, tillsammans med luft, kan gasen dessutom bli explosiv.

2001 läckte den cancerframkallande gasen bensen in i ett kontrollrum. Då pekade arbetsmiljöinspektionen på flera brister och krävde att företaget skulle vidta åtgärder för att liknande utsläpp inte skulle upprepas.
Myndigheten pekade bland annat på att det inte fanns något systematiskt arbetsmiljöarbete med årliga uppföljningar.

Trots arbetsmiljöinspektionens krav har personalen i koksverkets kontrollrum utsatts för gas vid minst två tillfällen senaste halvåret och nu kan det bli frågan om ekonomiska påtryckningar, säger Anita Israelsson, chef vid arbetsmiljöinspektionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".