Besparingar i Luleå kan drabba lärare och elever

Lärarförbundet i Luleå är oroliga att besparingar på 11 miljoner kronor ska inverka på undervisning och pedagogiskt arbete. Förbundet stödjer sig på en ny egen undersökning bland lärafackets medlemmar.

En färsk undersökning som Lärarförbundet gjort bland sina medlemmar visar att lärarnas brist på tid i arbetet är en stor orsak att svenska grundskolor inte når sina mål. I Luleå är oron hos Lärarförbundet stor att tiden för undervisning och pedagogiskt arbete kommer att bli ännu mindre när skolkontoret ska spara 11 miljoner kronor.

Neddragningarna kommer visserligen inte att ske på lärarsidan utan på administration och stab.

Men det lugnar inte Anita Johansson på Lärarförbundet i Luleå.

– Drar man in på omkringpersonalen så ska någon annan göra det jobbet. Visst går det att dra i bromsen ett tag men det är inte bra, säger Anita Johansson.

Anita Johanssons oro grundar sig till viss del på Lärarförbundets egen undersökning. Den visar att undervisningen förlorar tid på att lärare måste sköta sysslor som att duka och diska, städa och sköta rena vaktmästarsysslor. I undersökningen framgår också att nio av tio lärare inte hinner reflektera över sitt arbete.

3 av tio har känt olust för att gå till jobbet det senaste året - och bara två av hundra hinner ägna sig åt utvecklingsarbete och forskning.

– Vi tycker det är jobbigt, vi mår inte så bra men eleverna ska helst inte märka det, säger Anita Johansson.

Hon menar att i längden måste personalen skötas om, om de i sin tur ska kunna ta hand om eleverna.

Ambitionen från skolchefen Sture Bryggman är att besparingarna inte ska gå ut över lärarna och i slutändan eleverna. Men ambition och verklighet stämmer inte alltid när tjänstemännen ska utföra politikernas beslut.

– Visst kommer det att påverkas när stödfunktioner på en skola minskas, självklart, säger Sture Bryggman skolchef i Luleå.

I fjol gick barn- och utbildningsförvaltningen plus, men trots det ska förvaltningen spara cirka 1 procent. Det motsvarar omkring 11 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".