Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Goda förutsättningar för utökad fisketurism i Kalixälven

Publicerat söndag 14 mars 2004 kl 08.37

Det finns goda förutsättningar att utveckla och utöka laxfiske- och fiske turismen vid Kalixälven visar en ny undersökning. Men det krävs samordning av regler och samarbete mellan företag och dessutom god tillgång på lax menar forskarna.

Det är några forskare vid SMC Samhällsgeografiskt miljöcenter i Kiruna som har gjort undersökningen. Anders Lundgren är en av forskarna.

- Det som är tydligt är ju att det finns en vilja att göra någonting, men man vill ha en rejäl ökning av lax för att ta första steget och man vill också gärna se något tecken på långsiktighet i beslut som rör de här laxbestånden, säger han.

Undersökningen är byggd på intervjuer med företagare inom yrkesfisket vid kusten och turismentreprenörer i Kalix älv. 22 företagare med inriktning mot fisketurism, och 11 kustfiskare har deltagit i den. Det är detaljrik studie där man bland annat kan utläsa att båda näringarna, idag är småskaliga med låg omsättning och relativt få anställda och där laxfisket är en ganska liten del av verksamheten. Men undersökningen visar att framtiden kan se annorlunda ut enligt forskarna.

- När man ställer frågan om vad de tror om framtiden om laxen ökar så blir slutsatsen att de kommer att starta någon form av företag, och de kommer att ha några anställda och det kommer att öka, säger Anders Lundgren.

Scotland har en välorganiserad och hårt reglerad fisketurism i sin älv Rivertweed där man tjänar mycket pengar och det är ett exempel som man kan dra viss lärdom av här menar Anders Lundgren.

- I Tweed är sportfisket väl reglerat och väldigt mycket styrt, i Sverige  har vi ett ganska löst och ledigt sportfiske, men har vi ambitionen att tjäna pengar så kanske vi måste närma oss Scotland lite grann, säger han.

Anders Lundgren har för avsikt att fortsätta den här studien och titta på hur ett turistsystem ska kunna utvecklas, hur laxfisketurism längs en älvdal ska kunna se ut, och sedan försöka simulera olika scenarier och se vad som händer om man ändrar olika saker i det systemet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".