Nu skoterled mellan Sverige och Finland kan ge nya jobb

På torsdag invigs den drygt 20 mil långa skoterleden mellan Kilpisjärvi och Muonio. Leden är ett resultat av ett unikt samarbete mellan kommuner och myndigheter i Sverige och Finland.

Totalkostnaden uppgår till sex miljoner kronor och merparten av pengarna kommer från Europeiska utvecklingsfonden.

Härje Fors Skogsvårdstyrelsen har lett projektets svenska del och han tror att leden kan ge livskraft åt företagandet i nordöstra Norrbotten.

- Jag hoppas att turistföretagandet ökar i området och då i Karesuando speciellt.

Tanken är att den nya skoterleden nu ska kunna ge nya jobb. Eftersom det är ett gränsöverskridande projekt så hoppas Terje Raattamaa, chef på arbetsförmedlingen i Karesuando, att det även ska leda till gemensam och bättre arbetsmarknadspolitik.

- Turistsatsningarna är en del av framtidens arbetsmarknad och näringen står nu i tur att utvecklas. Vi arbetar nu med Finland för att arbeta fram utbildningsinsatser där man tillsammans med företagare och arbetssökanden kan arbeta fram projekt som gagnar turistnäringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista