Renoveringen av koksverket görs om

Delar av förra årets uppmärksammade renovering av koksverket på SSAB i Luleå måste göras om. Det bekräftar SSAB Tunnplåts platsledning i Luleå. Det är renoveringen av en av de 54 ugnarna som inte fungerat och det är samma huvudentreprenör, Thyssen Krupp Coppers, som ska ansvara för jobbet.

Thyssen Krupp Coppers kritiserades vid förra renoveringen eftersom företaget hade underentreprenörer som anställde slovakiska arbetare till låga löner.

I samband med den stora renovering som gjordes vid koksverket i Luleå i somras bytte man ut ungefär en tredjedel av keramiken i verkets 54 ugnar. Det innebär, enligt ledningen för koksverket, att ytterkanterna på koksverksbatterierna nu är i gott skick. Som helhet innebär den genomförda renoveringen förbättringar enligt SSAB Tunnplåts platschef i Luleå Ragnar Alatalo.

– Det betyder framförallt att vi får en väldigt fin koks i dag, vi har mycket mindre utsläpp och läckage från ugnarna, säger han.

Reparationen lyckades inte
Men någonting gick snett med en av ugnarna och nu måste arbetet göras om enligt Ragnar Alatalo.
– Det är en ugn som vi måste reparera en gång till. Det blev en förträngning i den som innebär att man måste mura om den, säger han.

Det blir samma huvudentreprenör som i somras som ska stå för jobbet, nämligen Thyssen Krupp Coppers.

Trots dödsolycka: ”Inga brister i arbetsmiljön”
Det tyska företaget anlitade då det slovakiska företaget Termostav för murningsarbetet. I samband med renoveringen omkom en 26 årig slovakisk arbetare när han föll ner i en ugn. Men arbetsmiljökraven uppfylldes hävdar Ragnar Alatalo.

– Vi har ju klarat av arbetsmiljön hela tiden förutom den här olyckan, säger Ragnar Alatalo och menar att man kommer att arbeta på samma sätt inför det murningsarbete som nu ska genomföras.

Leif Nyberg
leif.nyberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista