Allvarliga brister hos SSAB

Det är stora brister i det förebyggande miljöarbetet vid SSAB Tunnplåt i Luleå.

I en omfattande granskning som arbetsmiljöverket i Luleå gjort framgår bland annat att tillbudsrapporteringen är undermålig.

Med tanke på antalet olyckor som inträffat vid SSAB Tunnplåt, har det rapporterats in ett mycket lågt antal andra tillbud som kunde ha lett till fler olyckor.

För varje olycka som inträffat sedan 2002 så har SSAB Tunnplåt rapporterat in 1,6 tillbud och Agneta Björk som är arbetsmiljöinspektör i Luleå säger att det är en märkligt låg siffra.

– Vi ser allvarligt på att tillbudsrapporteringen brister utifrån det förebyggande miljöarbete. Det handlar om att kartlägga risker och åtgärda dessa för att undanröja ytterligare risker för olyckor. En anledning till den undermåliga tillbudsrapporteringen till arbetsmiljöinspektionen är att personalen inte vet var rapporten tar vägen och vad som händer med den, säger hon.

– Personalen upplever det som att rapporten försvinner i ett svart hål säger Agneta Björk. Hon säger vidare att företagskulturen vid SSAB Tunnplåt inte främjat tillbudsrapportering. Det har inte ansetts som viktigt eller positivt och då drar man sig för att anmäla tillbud, säger Agneta Björk till Norrbottensnytt.

Per-Olof Lundkvist som har arbetat vid SSAB:s koksverk i Luleå i 30 år säger att de flesta tillbudsrapporterna har författats efter att händelsen diskuterats i bland annat personalmatsalen.

– Då har händelsen fått en sådan spridning att det blivit befogat med en rapport, säger Per-Olof Lundkvist.

Det är arbetsgivaren som har det yttersta miljöansvaret och skyldighet att rapportera olyckor och alvarliga tillbud till arbetsmiljöinspektionen.

– Företagsledningens ansvar för arbetsmiljöarbetet vid SSAB Tunnplåt har inte varit exemplariskt utifrån tillbudsrapporteringen som jag vill likna med en grundbult för förebyggande miljöarbete, säger Agneta Björk som är arbetsmiljöinspektör vid arbetsmiljöinspektionen i Luleå.

Stefan Enbom som är personalchef på SSAB förstår inte kritiken:

– Vi håller med att vi har en låg tillbudskvot och vi har vidtagit åtgärder för att förbättra det. Och vi har en fastställd rutin hur de här tillbuden rapporteras. Ibland brister vi i återkopplingen om vilka åtgärder vi vidtar, säger han.

– Vi har precis certifierat vårat arbetsmiljöarbete och vi vet att vi är duktiga på det här.

Astrid Nilsson
astrid.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".