Snabbtåg till Umeå

Nästa höst räknar Länstrafiken i Norrbotten med att det ska finnas en snabbtågförbindelse mellan Umeå och Kiruna via Luleå.

Redan i höstas var det klart att det skulle bli ett snabbtåg på sträckan. Men det erbjudande som lämnades från Connex och Rikstrafiken då var inte bra enligt Länstrafiken.

- Det var omoderna vagnar och långsamma tåg och det skulle inte ha blivit en snabbtågsförbindelse, utan en vanlig tåglinje, säger Länstrafikens ordförande Leif Hjalmarsson.

Men nu har Länstrafiken och Länsstyrelsen jobbat fram en ny lösning. Med hjälp av EU-stöd och en upphandling av Rikstrafiken räknar Länstrafiken med att det ska gå moderna snabbtåg på sträckan redan till hösten.

- Det är en mycket bra lösning vi har arbetat fram och som jag hoppas att Rikstrafiken nu kommer att upphandla, säger Leif Hjalmarsson. Kostnaden för de moderna snabbtågen skulle hamna på runt 4 miljoner kronor om år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista