Socialstyrelsen säger nej till BB i Kiruna

Socialstyrelsen underkänner landstingets beslut om att öppna BB i Kiruna igen.

Vid ett möte med verksamhetsansvariga, chefer och politiker i dag sa Socialstyrelens enhetschef i Umeå Tomas Tegenfeldt att de är tveksamma, både vad gäller patientsäkerhet och kostnadseffektivitet, till två förlossningskliniker i Malmfälten.

För drygt en vecka sen kom landstingets egen riskanalys av att öppna BB i Kiruna. Där pekades på betydande risker för komplikationer och dödsfall, bland annat beroende på att barnklinik saknas och att specialister fördelas på två orter istället för koncentration i Gällivare. Och oppositionsrådet, folkpartisten Jens Sundström vill ha en omprövning av beslutet. Socialdemokratiska landstingsrådet Yvonne Stålnacke vill vänta och först utreda kostnaderna för att gå Socialstyrelsen till mötes.

– Det är självklart att vi som landsting måste uppfylla de krav som vår tillsynsmyndighet ställer på oss. Och vi får titta på de kriterier som Socialstyrelsen lyfter fram för att BB ska vara patientsäkert och sedan vad det kostar för att se om vi kan genomföra beslutet. Och det är klart att det finns en gräns, säger Yvonne Stålnacke.

Socialstyrelsens rapport kommer att presenteras om ett par veckor.

André Pettersson
andre.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".