Länsstyrelsen sent ute om 3G i glesbygd

Regeringen tänker inte utreda om det går att klara glesbygdens behov av mobiltelefoni genom att digitalisera det gamla NMT450-nätet till 3G-kvalitet. Frågan utreds nämligen redan av Post- och telestyrelsen, som tror att det går att digitalisera NMT-nätet.

Det var i höstas som länsstyrelsen i Norrbotten föreslog att regeringen utreder möjligheten att modernisera det gamla 450-nätet för att få bättre mobiltelefontäckning i glesbygd. Men länsstyrelsen verkar ha missat att Post- och telestyrelsen redan utreder saken och dessutom redan har beslutat att nu i höst dela ut den första licensen. Regeringen säger därför nej till länsstyrelsens förslag om utredning.

Post- och telestyrelsen har fått in 13 intresseanmälningar från operatörer som vill digitalisera de frekvenser som idag används av NMT450. Om intresset kvarstår så delas den första licensen ut i höst genom någon form av tävling.

I glesbygd är NMT450 fortfarande oumbärligt, till exempel för företag som har personal i arbete ute på fältet. Skogsägare, åkerinäring, kraftbolag och rennäring. Alla har de uttalat oro för vad som händer när det gamla NMT450-nätet avvecklas om några år.

Om nätet istället moderniseras så blir mobiltäckningen i glesbygd betydligt bättre än med både dagens GSM och det nya 3G-nätet som nu byggs. Kvaliteten anses dock bli ungefär densamma som i de nya digitala näten.

Gun Holmström
gun.holmstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista