Arbetskraft från Kola på sikt

På längre sikt kan det bli aktuellt med arbetkraftsinvandring till Norrbotten från ryska Kolahalvön. Det tror bistånds- och migrationsmininster Jan O Karlsson som nu tillsätter en utredning om arbetskraftsinvandring.
Utredningen ska bland annat ta upp hur den fria rörligheten inom EU också ska kunna omfatta medborgare i de kandidatländer som vill bli medlemmar i unionen. Men enligt Jan O Karlsson kommer utredningen också att omfatta arbetsinvandring från tredje land, det vill säga länder utanför EU, och det är där som till exempel Ryssland kommer in i bilden, säger han. Norrbottensnytt har tidigare berättat om Länsarbetsnämndens kartläggning av länets kommuner och den väntade brist på arbetskraft som kan uppstå när de stora pensionsavgångarna blir aktuella. Pajalas Socialdemokratiska kommunalråd Ove Pekkari har i våra sändningar väckt frågan om arbetskraftsinvandring från Kolahalvön i nordvästra Ryssland. Det är också något som bistånds- och migrationsmininster Jan O Karlsson kan tänka sig. - Om vi håller oss till fem - tioårsperspektivet finns det all anledning att se på den möjligheten, säger han. Men han betonar samtidigt att i det korta perspektivet, för de närmaste fem åren, är det genom regionala arbetsmarknadspolitiska åtgärder som problemet ska hanteras. I vår startar utredningen om arbetskraftsinvandring och senare i höst kommer de första förslagen som gäller det kortsiktiga perspektivet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista