Ovisst för bussförare i Piteå

Ett 30-tal busschaufförer förlorar sina jobb i Piteå när Busslink lägger ner hela sin verksamhet i länet i sommar.

Företaget förlorade den senaste upphandlingen på trafiken kring Piteå och till Luleå och nu får förarna söka om sina jobb i nytt bolag.

Inga löften har givits från de nya bolagen om att man tar över personalen och Sture Hellgren som kört buss mellan Piteå och Luleå i 14 år beskriver en orolig stämning bland personalen:

– Stämningen är väldigt låg och ovissheten är stor för de flesta.

Centrala Buss är det som tar över efter Busslink på trafiken till byarna kring Piteå och till Luleå. Här ingår i sin tur Nordbergs buss, Skelleftebuss och Alviks trafik. Framför allt den senare har tappat annan trafik i upphandlingen och har därför redan sysslolösa chaufförer. Sture Hellgren menar att man som busschaufför ständigt lever i osäkerhet inför varje upphandling och räknar inte med att få fortsätta köra mellan Piteå och Luleå.

– Förhoppningarna är inte så stora. Vid tidigare upphandlingar har det flytit på bra eftersom de nya lovat att ta över personalen. Men det blev lite eljest den här gången... För mig personligen har jag skaffat hus och det känns väldigt jobbigt, säger Sture Hellgren som inte gillar systemet med ständigt nya upphandlingar och nya bolag på sträckorna.

– Jag tycker det är ganska kvalificerat vansinne att det ska vara så. Det skapar som sagt en väldig oro bland chaufförerna och sådant är väldigt knäckande i längden.

André Pettersson
andre.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista