Astrid Lindgren död

Författarinnan Astrid Lindgren har avlidit. Astrid Lindgren blev 94 år gammal och avled stilla i sitt hem i Stockholm efter en tids sjukdom.
Astrid Lindgren skrev 84 böcker och hon har översatts till ett 80-tal språk. Hennes popularitet sträckte sig långt utanför Sveriges gränser. Astrid Lindgren föddes i november 1907 på gården Näs i närheten av Vimmerby i Småland. Uppväxten var trygg, kärleksfull och innehöll mycket lek, har hon berättat och flera av dom berättelser Astrid Lindgren senare skrev är fyllda av händelser som hon själv var med om när hon var liten. Berättarbegåvningen upptäcktes tidigt och Astrid Lindgren började vid sidan om olika sekreterarjobb att skriva berättelser och sagor för olika tidningar. Men det var först när hon kom till Stockholm som författarkarriären tog fart på allvar. Det stora genombrottet kom 1945 när hon vann förstapris i en tävling anordnad av bokförlaget Rabén och Sjögren. Vinnarbidraget var boken om Pippi Långstrump. Astrid Lindgren bodde på Dalagatan i Vasastan i Stockholm och det var också här hon fick uppslaget till bland annat boken Mio min Mio - när hon såg en ensam och ledsen pojke sittandes på en bänk i Tegnérlunden. Astrid Lindgren tillbringade gärna somrarna och annan ledig tid i Furusund och han stannade då och då till och åt på resaturang Vasahov i samma hus som hon bodde. Med sina sagor har Astrid Lindgren sedan länge varit odödlig, liksom Pippi, Karlsson, Ronja och alla andra av hennes figurer som ständigt kommer möta en ny vår, varje gång en ny generation barn växer upp. (text Magnus Victorin, Sveriges Radio Stockholm)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".