Kalixrån i hovrätten

Rättegången mot de inblandade i rånet mot Handelsbanken i Kalix har nu inletts i Hovrätten för Övre Norrland. Fyra män står åtalade för grovt rån och medhjälp till rån.

Rånet inträffade i oktober förra året. Två män från Stockholm rånade banken genom att ta sig in bakvägen och sen överrumpla personalen. De övriga två är åtalade för medhjälp, en kalixbo och en man från Umeå.

Umebon har, enligt åklagaren, hjälpt de två rånarna med hyrbilar och lägenhet i Kalix . Det var också umebon som förde rånbytet på över 3,1 miljoner kronor med bil ner mot Umeå.

När de båda rånarna greps i lägenheten i Kalix hittade polisen ett kuvert med umebons namn och telefonnummer.

Handavtryck och fingeravtryck från en av de åtalade finns också på kuvertet.

Polisen ringde sedan till umebon som själv infann sig hos polisen med en stor del av rånbytet. Umebons egen del 160.000 lade han i en plastpåse och slängde i en soptunna på Statoil. Pengar, som polisen hittade två veckor senare.

Åklagaren menade i sin sakframställan att alla fyra män som står åtalade har del i planeringen av rånet.

Som bevis för detta visade åklagaren på listor på alla telefonsamtal som förekommit mellan de inblandade. Åklagaren har också DNA-prov från kläder som tillhör de två män som står åtalade för grovt rån.

De åtalade nekar till gärningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".