Ny busslinje mellan Kiruna och Narvik

Länstrafiken satsar nu på att utveckla sin trafik på Nordkalotten. Det som närmast är aktuellt är att starta en busslinje mellan Kiruna och Narvik. En uppgörelse är i stort sett klar, enligt Länstrafikens vd Conny Strand.

- Ja, vi ska öppna en ny busslinje mellan Kiruna och Narvik, det är det som är närmast i tur och vi ska göra det ihop med ett bussföretag i Narvik som heter Ofotens bilruter, säger Conny Strand.

Besluten om linjen är tagna och kontrakten är på väg att skrivas under, enligt Conny Strand som också sökt pengar till ett EU projekt för utveckla linjen ännu mer framöver.

Ambitionerna att utveckla trafiken på Nordkalotten innehåller flera pusselbitar. En sådan pusselbit är det nu slutförda EU-projektet med busstrafik, som nu fungerar av egen kraft längs den så kallade Bottenviksbågen mellan Skellefteå och Uleåborg. Det innebär att länstrafiken samordnar sina tidtabeller i Haparanda med ett finskt bussbolag.

- Det projektet måste jag säga har lyckats väldigt bra därför att nu har vi ett samarbete med bussbolaget i Finland, så att vi får ihop tidtabeller och priser, säger Conny Strand.

Ytterligare en pusselbit är ett pågående EU-projektet med trafik längs den så kallade Barents väg mellan Bodö och Murmansk, där trafiken genom Norrbotten till Haparanda sköts av Länstrafiken. Flera bussföretag är inblandade eftersom det handlar om trafik i Norge, Sverige, Finland och Ryssland.

- Trafiken har kommit igång, tidtabellerna är ganska bra, vi har biljettsamarbete, inte hela vägen, men ialla fall i Sverige, Norge och delvis i Finland, men det behöver utvecklas ytterligare, säger Conny Strand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".