Norrbotten

Piratpartiet vill in i landstinget

Piratpartiet ställer för första gången upp i landstingsvalet i Norrbotten och man riktar redan kritik mot att politikerna gynnar de egna partierna och har brister i demokratin.

Piratpartiet kan också bli vågmästare mellan de politiska blocken. Det säger Fredrik Holmbom från Luleå, som är förstanamn på partiets valsedel.

- Som det ser ut just nu med de rödgröna mot vårdalliansen och Norrbottens sjukvårdsparti så känns det att vi har en väldigt bra utgångspunkt för att bli vågmästare, säger han.

Första gången Piratpartiet ställde upp i val var till riksdan 2006, men man fick då bara 0.63 procent av rösterna. Bättre gick det i valet till EU-parlamentet i fjol, då man fick 7.13 procent.

Nu ställer partiet upp i valet till bland annat landstinget i Norrbotten och kommunfullmäktige i Luleå och Älvsbyn. Om partiet kommer in i landstinget ska man driva frågor om mer demokrati för det råder brist på det området, anser Fredrik Holmbom.

Piratpartiet är mest känt för att förespråka mer öppenhet på nätet och man är emot det ökande kontrollsamhället. När det gäller landstinget är partiet kritiskt mot hur ledningen behandlat frågan om en storregion.

- Vi tar inte ställning till huruvida vi ska gå med i en storregion eller inte, men vi tycker att det är väldigt dumt att politiker slösar miljoner av skattemedel på detta. Man anställer konsulter och tillsätter utredningar för att driva igenom en storregion, när det samtidigt har gjorts undersökningar, som visar att 90 procent av norrbottningarna är emot en storregion, säger han.

Fredrik Holmbom tycker också att landstingpolitikerna alltför mycket gynnar sina egna partier.

- Stödet till partierna i landstinget har ökat fyra gånger så mycket som inflationnen under den senaste mandatperioden, när man samtidigt håller på och sparar på sjukvården, säger han.