Stor påverkan på samhället om förband läggs ned

Nästa vecka kommer regeringens så kallade Dödspatrull till Norrbotten för att informera sig om möjligheterna att lägga ned militära förband. Gruppen ska bland annat träffa länsstyrelsens försvarsutredare Staffan Borg, som redan nu säger att regeringens arbete med att locka utländsk militär till länet försvåras om några förband läggs ner.

Staffan Borg är utredare åt den grupp, med landshövdingen och berörda kommunalråd, som nu kämpar för att undvika regementsnedläggningar i Norrbotten. Den 24 mars och den 29 april ska gruppen träffa den så kallade Dödspatrullen, som består av höga militärer och departementsfolk. Då ska gruppen presentera siffror för hur försvarsnerdragningar skulle slå i Norrbotten.

Men Staffan Borg har redan gjort preliminera beräkningar som visar att om F 21 i Luleå läggs ned försvinner drygt 800 försvarsjobb, men dessutom 700 jobb i andra näringar. Om I 19 i Boden läggs ned försvinner 1 400 försvarsjobb och 1000 civila jobb och om K4 läggs ned i Arvidsjaur försvinner 220 försvarsjobb och 500 andra jobb.

Niklas Jälén, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".