Bodens kommun får facklig kritik

Bodens kommun misshushåller med allmänna medel när man använder bemanningsföretag istället för att använda egen anställd personal. Den skarpa kritiken levererar facket Kommunal sen man fått kalla handen i förhandlingar.

Kommunal har nyligen förhandlat med Bodens kommun om vikarier som bland annat ska arbeta som personliga assistenter. Då framkom det, enligt Kommunals ombudsman Gunnel Jänkänpää, att kommunen tänker anlita personal från ett bemanningsföretag. Hon pekar på att bemanningsföretag inte är billiga, vilket många landsting fått erfara och hon är förvånad att Bodens kommun vill skaffa sig egna erfarenheter av bemanningsföretag.

- Vi tycker att det är en skandal att man inte använder den redan anställda personalen som går hemma och väntar på att få jobba till att göra de här arbetsuppgifterna istället, det är vår största kritik, säger hon.

Det finns, enligt Gunnel Jänkänpää, redan tillsvidareanställd vårdpersonal och personliga assistenter i en pool inom kommunen som har lön och väntar på arbetsuppgifter. Därför är hon alltså mycket kritisk mot att kommunen anlitar ett bemanningsföretag.

- Det vet väl vem som helst som tittar i skafferiet, har jag flingor hemma så behöver jag inte gå ut och köpa det, men det är precis det som kommunen gör nu, säger hon.

Men Håkan Olsson socialchef i Boden som är kommunals motpart anser att Gunnel Jänkänpää har en helt felaktig bild av förutsättningarna.

- Jag finner kritiken märklig därför att det här handlar om att säkra vården nattetid när människor blir plötsligt sjuka och vi har då ingen egen personal som går utan arbete och är avlönad, säger han.

Han tycker inte att det är märkligt att använda bemanningsföretag för att täcka upp behovet nattetid istället för kommunens egna tillsvidareanställda.

- Problemet är att de egna tillsvidareanställda har dagschema och om vi anlitar dom nattetid så blir det väldigt höga kostnader på grund av att det blir kvalificerad övertid, säger han.

Han konstaterar att även om man skulle omorganisera arbetet för de egna anställda så är intresset för nattjobb svagt.

- När vi pratar med vår personal så är det väldigt svagt intresse att finnas i beredskap nattetid, säger Håkan Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".