Ökad brottslighet i Kalix

När brottsligheten har minskat i Övertorneå har den ökat i närliggande kommuner, säger Holger Pekkla som är polischef i Övertorneå. Mest har inbrotten ökat i Kalix, som sen 1999 haft 30% fler företagsinbrott.
Den största ökningen skedde under förra året. Men det kan inte helt förklaras med att tjuvar som skulle ha härjat i Övertorneå nu kommer till Kalix, säger Kalix polischef Per-Gustaf Espling. Det beror också på att det sen i somras varit några inbrottstjuvar i Kalix som varit ovanligt aktiva. Att antalt inbrott mot företag i Kalix nu ökar har fått företagarna på orten att fundera på bevakning nattetid. I Kalix är inte medborgargarde aktuellt. I stället har köpmannaföreningen begärt offert av vaktbolagen. Mellan 500 och 1 000 kronor i månaden vill vaktbolagen ha av varje företag för att åka runt och kontrollera på nätterna. Men då krävs det att många företag är med. Hur stort intresset är för bevakningen vet vi inte ännu, säger Ronny Nordkvist i köpmannaförenigen i Kalix. Inom ett par veckor ska företagarna ge besked.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista