Upplevelsecentrum i Kiruna

Nu ska Kiruna få ett upplevelsecentrum där turisterna året runt kan få se norrsken och prova på hur det är att sitta i en rymdraket.
Sprakande norrsken, tindrande stjärnor, vintermörker och midnattssol. Samisk och finsk kultur. Dessutom en särskild avdelning som visar Kirunas historia från rallartiden till rymdåldern. Det är en del av det som turisterna kommer att få stifta bekantskap med när de besöker det upplevelsecentrum som kommunen planerar i centrala Kiruna. Förslaget väcktes redan 1999 av kirunapartiet och socialdemokraterna. Men det är först nu som idén kan komma att förverkligas. Under förutsättning att finansieringen kan lösas, vill säga. Kiruna kommun har redan satsat närmare en miljon kronor på förarbetet men ännu har inget beslut tagits. Klart är i alla fall att satsningen inte är tänkt att bli ett kommunalt bygge utan ett samarbete med näringslivet i Kiruna. Kommunalrådet Lars Törnman hoppas också att statliga KK-stiftelsen ska skjuta till pengar till bygget som beräknas kosta omkring 70 miljoner kronor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".