Bra tillgång på renkött

När regeringen halverade slaktstödet till rennäringen från årsskiftet spådde de flesta stora slaktföretag att det skulle bli brist på renkött efter nyår, men det blev tvärtom.

Farhågorna om att renägarna inte skulle slakta i lika stor omfattning efter prisstödsänkningen kom hel på skam.

På Arvidsjaur Renslakt säger man att man har fått in stora mängder ren efter årsskiftet. I stället för ett bottenår ser det ut att bli ett rekordår, säger företagets vd Tom Lundberg.

I den takt som det nu slaktas kommer företaget att ha slaktat ca 9 000 renar under året.

Tom Lundberg tror att det är en medvetenhet bland renägarna som är anledningen till att det slaktas trots sämre villkor.

- Slaktas det inte blir markerna överbetade och på så sätt försämras kvaliteten, säger Tom Lundeberg.

Från årsskiftet sänktes prisstödet för vuxet djur från årsskiftet minskades från 9,50 till 4,50 för vuxet djur och för kalv från 14,50 ner till 7,25 per kilo, alltså en halvering av slaktstödet. Men som alltså inte har avskräckt renägarna från att slakta.

För renägarna är det inte bara det sämre slaktstödet som påverkar ekonomin, priserna på ren har varit betydligt lägre än tidigare år. Priserna har sjunkit så pass mycket att även konsumenterna kommer att märka att renköttet sjunkit i pris.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".