Facklig oenighet på SSAB i Luleå

Det är oenighet mellan metalls skyddsombud ute på SSAB Tunnplåt när det gäller hur arbetsmiljöarbetet ska bedrivas. I samband med att den hälsofarlig ammoniakångor läckte in i ett kontrollrum för en tid sedan, ansåg ett skyddsombud att händelsen inte behövde rapporteras till arbetsmiljöverket. Huvudskyddsombudet däremot anser det självklart att alla händelser ska rapporteras vidare.

I samband med att den hälsofarlig ammoniakångor läckte in i ett kontrollrum för en tid sedan, ansåg Lars Bergström, skyddsombud vid SSAB Tunnplåt, att händelsen inte behövde rapporteras till arbetsmiljöverket.

- I det här fallet har vi inte krävt att företagsledningen ska rapportera in det till Arbetsmiljöverket, eftersom vi är överens med ledningen. Vi är överens om att det ska åtgärdas för att det inte ska upprepas och dessutom kom ingen till skada eller riskerade att komma till skada, säger Lars Bergström.

Kritik mot bristande miljöarbete

Trots att både länsstyrelsen och arbetsmiljöverket pekar på brister och kritiserar SSAB för att inte sköta det förebyggande miljöarbetet gick alltså skyddsombudet Lars Bergström på företagets linje - att inte rapporter in ammoniakläckaget i kontrollrummet till Arbetsmiljöverket.

Men Roger Forsberg, huvudskyddsombud för metallklubben vid SSAB är av en helt annan åsikt.

- Det är klart att ett sådant här utsläpp ska rapporteras vidare. Det är bättre att man rapporterar en gång för mycket än en gång för lite. De medlemmar som står mitt i problemen känner en vanmakt att det inte händer nått för de vill ju se åtgärder med en gång, säger Roger Forsberg.

Roger Forsberg anser att alla parter får ta åt sig av det faktum att arbetsmiljöarbetet går långsamt på SSAB. Ytterst är det dock arbetsgivarens ansvar att åtgärda problem och risker.

- Sedan ska vi i fackklubben göra allt vi kan för att snabba på processen, säger Roger Forsberg huvudskyddsombud för metallklubben, SSAB Tunnplåt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".