Hård konkurrens om vindkraftsbidrag

Flera företag från Norrbotten har sökt pengar från det statliga stödet till pilotprojekt för vindkraft, som Energimyndigheten ska börja dela ut under våren. Två företag vill testa vindkraft i fjällen och ett vill testa ny teknik i havet utanför Norrbottenskusten. Men konkurrensen om pengarna är hård.

Bakom projektet till havs står Luleåföretaget Ventovarium som planerar en stor vindkraftpark en mil utanför Rödkallen.  De vill testa en ny typ av fundament, som ska klara svåra isförhållanden.

– Den nya tekniken blir dessutom betydligt billigare än dagens lösningar. Det kan göras mångmiljonbesparingar på varje vindkraftverk, säger Thomas Olsson, en av delägarna i företaget.

Bakom Ventovariums projektansökan finns intressenter inom stål, betong och gjuteriindustri, liksom forskare vid Luleå tekniska universitet. Kostnaden beräknas till 23 miljoner kronor.

– Får vi pengarna så startar vi testerna vintern 2005/2006, säger Thomas Olsson.

Ett annat Norrbottensföretag som sökt pengar till pilotprojekt är Suorvavind i Jokkmokk, som vill bygga tre stora vindkraftverk i Suorva, i samma område som man för fem år sen byggde sitt första vindkraftverk, Vindmannen. Även det med utvecklingsstöd. Nu vill man gå vidare och testa och jämföra gammal och ny teknik, med speciell inriktning på erfarenheter i fjällmiljö.

Suorvavind vill också i ett annat pilotprojekt studera nedisningsproblemen för ett vindkraftverk på berget Galtispuoda i Arjeplog. Det är en miljö som är betydligt mer utsatt för dom problemen än Suorva, där luften på vintern är betydligt torrare. Totalt söker Suorvavind 27 miljoner kronor i stöd till de båda projekten.

Kalixföretaget Bisov Energi, som planerar en vindkraftpark på berget Uljabuouda i Arjeplog söker också utvecklingsstöd för sitt projekt.

Men konkurrensen om stödpengar till pilotprojekten är hård. Ett 30-tal ansökningar har kommit in till Energimyndigheten, som har fått 350 miljoner kronor att dela ut under fem år. De första pengarna delas ut nu under våren.

Gun Holmström, SR Norrbotten
E-post gun.holmstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista