Bönder kräver lägre dieselskatt

Jordbruket i Norrbotten liksom i övriga Sverige får allt sämre lönsamhet trots effektiv produktion. Det sa ordföranden i Lantbrukarnas riksförbund Caroline Trapp vid ett möte i Luleå idag. En av de viktigaste orsakerna är den höga dieselskatten och i morgon ska hon träffa statsministern för att diskutera dieselskatten.

Bonderörelsen har länge krävt en sänkning av dieselskatten, men även av kväveskatten, utan att få gehör det. Kanske kommer ett förslag i vårbudgeten.

Men det finns andra problem i jordbruket. I Norrbotten lämnar fem procent av bönderna sitt yrke varje år. Kvar blir allt större enheter, som måste investera miljonbelopp för att få lönsamhet.

Samtidigt talas det om EU:s jordbrukspolitik, som inte gynnar ökad produktion och om billiga livsmedel ska välla in över landet när EU får nya medlemsstater från Östeuropa i maj. Det hotet vill dock Caroline Trapp tona ner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".