Laponia får ett besökscentrum

I december i år blir det åtta år sedan Unesco utsåg världsarvsområdet Laponia. Men fortfarande går utvecklingsarbetet långsamt. FN organet Unesco har möjligheten att upphäva ett världsarv om inte ormådet utvecklas inom rimlig tid. Men nu väntas äntligen ett beslut om var Laponias besökscentrum ska placeras.

Inom kort väntas ett beslut om var ett besökscentrum för Laponia ska placeras. De förstudier som pågår tittar på bland annat den geografiska placeringen för ett besökscentrum. Det är Gällivare, Jokkmokk, Porjus och Stora Sjöfallet som är aktuella placeringar. Så fort Laponias projektgrupp tagit ett beslut finns pengar att hämta hos Naturvårdsverket till Laponia besökscentrum.

Det finns regler som säger att ett världsarvsområde ska utvecklas och göras tillgängligt. Men trots att det gått snart åtta år sedan Unesco utsåg världsarvsområdet Laponia har ingenting hänt. Går arbetat för långsamt kan ett världsarvsområde återkallas av Unesco.

För Laponias del är det dock inte aktuellt med någon återkallelse, men de världsarv som utses nu har endast två år på sig för att utvecklas.

Laponia går in i de fyra stora nationalparkerna Sarek, Padjelanta, Stora Sjöfallet och Muddus. Området är lika stort som Sveriges fem största sjöar tillsammans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".