Företagsoptimism i norr

Det har skett ett stort trendbrott när det gäller optimismen och tillväxten i de unga, snabbt växande företagen i norra Sverige.

Tidigare har den här typen av tillväxtföretag i norra Sverige legat långt ner på rankingen vad det gäller optimism och tillväxt, men i den senaste undersökningen ligger de nordliga företagen i topp i Industrifondens undersökning.

Industrifonden säger att det framförallt är IT-företagen som nu ser en ljusare framtid, och många av IT-företagen finns i norra Sverige. Det kan vara en av förklaringarna till att det nu går så bra i norra delen av landet, tror Industrifonden.

Undersökningen är gjord bland 400 företag inom industri, medicin, teknik och informationsteknik (IT). Bland det som undersökts är hur utvecklingen i företagen har varit och om de har anställt folk under det senaste kvartalet. Dessutom har man bett företagen att ta en titt i kristallkulan och bedöma hur man tror att det kommer att se ut för dem kommande tre månaderna.

- Även här ser det bra ut. I den här typen av unga, snabbt växande företag är ofta optimismen stor, men man kan se att optimismen bland företagen i norr är stor, säger Maria Montgomerie på industrifonden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".