"Dödspatrullen" studerar försvaret i Boden

Regeringens särskilda arbetsgrupp, i folkmun kallad dödspatrullen, besöker I 19-regementet i Boden idag.

Det är den som senare lämnar förslag på vilka av landets militärförband som kan läggas ner.

Det är den så kallade Arbetsgruppen Grundorganisation, Ag GRO, som besöker Norrbottens regemente i Boden och gruppen består av tre höga militärer från Högkvarteret i Stockholm och tre representanter för finans- och försvarsdepartementen. Men inte alla sex personerna i gruppen är med på besöket i Boden idag.

Någon information från gruppens besök idag lämnas inte ut med hänvisning till tidsbrist, men klart är att besöket går ut på att gruppen ska få så mycket information som möjligt om försvaret i Boden. Det handlar till exempel om förutsättningarna för den militära utbildningen, om miljöfrågor och om framtida investeringar.

I september lägger regeringen ett förslag om att spara ett antal miljarder kronor inom försvaret och det innebär att ett tiotal förband hotas av nerläggning. Vilka förband som sedan läggs ned är då till viss del beroende på vad den här arbetsgruppen Ag Gro fått för information från sin rundresa i landet och vad gruppen sen föreslår.

Gruppen började sin resa den andra mars och ska fram till den 15 juni besöka 45 förband. I slutet av nästa månad besöker man F 21 i Luleå och K4 i Arvidsjaur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".