Länsrätten upphävde omvalet i Jokkmokk

Omvalet till styrelser och nämnder i Jokkmokk stred mot kommunallagen och blev formellt upphävt av Länsrätten idag.

För kristdemokraten Sune Berg var beskedet väntat. Han återinträdde som kommunalråd när Länsrätten för ett par veckor sedan fick in en överklagan mot omvalet i Jokkmokk. Dagens besked innebär att man tvingas till ett nytt omval för att majoritetsföhållandet i kommunstyrelsen ska avspegla sig i nämnder och styrelser.

Omval tidigast i juni
Nytt omval kan troligen inte genomföras förrän i juni och fram till dess arbetar socialdemokraterna vidare med att försöka skapa en ny och stabil samverkansmajoritet.

Målet är att slippa dödläget med två grupperingar med 17 mandat var - och däremellan en politisk vilde med utslagsröst. Socialdemokraternas ordförande Roland Boman hoppas på en samverkan som ger 20 mandat i kommunfullmäktige.

Besvikelse i alliansen
Länsrätten upphävde valet för att kommuninvånarna inte tydligt och fullständigt av kungörelsen kunde se att kommunfullmäktige skulle genomföra ett omval. Det här betyder att den tidigare styrande alliansen kommer att förlora makten. Vänsterpartiets Mikael Segerström, som är en av de ledande profilerna i alliansen är besviken över utvecklingen.

- Jag hade hellre sett att Länsrätten godkänt omvalet, för jag ser inga möjligheter för socialdemokraterna att få fram ordförandekandidater som är lika bra som våra, säger Segerström.

Stig-Arne.Nordstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista