Sjöräddningsbåten i Piteå räddad

Det är nu klart att den sjöräddningsbåt som sedan i somras finns placerad i Piteå kommer att få vara kvar.

I stället för att Sjöräddningssällskapet lånar båtarna av försvaret så kommer Sjöfartsverket att låna försvarets stridbåt 90 och i sin tur låna ut dom till den Sjöräddningssällskapet, på sätt behöver ingen betala båthyra.

Svenska sällskapet för Räddning af Skeppsbrutne (SSRS), eller Sjöräddningen som sällskapet vanligen kallas, startade sin verksamhet som ideell och frivillig organisation 1907.

I somras etablerade den 53 räddningsstationen i Piteå. Stationen utrustades med en Stridsbåt 90, gratis utlånad av försvaret. Men efter att statens regelverk ändrades som innebar att en statlig myndighet, i det här fallet försvaret, inte får låna ut material utan ersättning hotades verksamheten i Piteå att dras in efter bara ett år.

Men nu har Sjöfartsverket hittat en lösning som gör att båten i Piteå och ett flertal andra platser i landet kommer att få vara kvar.

- Däremot kan ett annat statligt verk låna utrustning av andra statliga myndigheter utan kostnad. Vi har nu ett kontrakt att vi på Sjöfartsverket får låna båtarna av försvaret gratis. Vi kommer i vår tur att låna ut båtarna gratis till Sjöräddningen, säger Ulf Hallström ansvarig för sjöräddningsfrågor på Sjöfartsverket.

Det här innebär enligt Sjöfartsverket att dom räddningsstationer som idag är beroende av försvarets stridsbåtar för att kunna bedriva verksamhet kan fortsätta sitt arbete. Det innebär också att man kan höja målsättningen och få en bättre och snabbare sjöräddning i hela landet, säger man på Sjöfartsverket.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".