Mer polisresurser till arbetsmiljö- och miljöbrott

Nu ska det bli bättre fart på polisens utredningar av miljöbrott och arbetsmiljöbrott i Norrbotten. Nyanställning och vidareutbildning av poliser är lösningen.

Polisen har fått kritik för sina långa utredningstider när det gäller miljöbrott och arbetsplatsolyckor. Men nu ska det bli ändring på det, enligt länskriminalens chef, Harry Nyman.

- Vi anställer en ny utredare till roteln som utreder miljöbrott och dessutom har vi vidareutbildat sju poliser ute i länet som ska ta sig an utredningar om arbetsmiljöbrott. Vi tror att de åtgärderna ska förkorta handläggningstiderna, säger Harry Nyman.

Sen drygt ett år finns det särskilda åklagare i Norrbotten för både miljöbrott och arbetsmiljöbrott. Men båda har klagat på att deras ärenden lagts på hög hos polisen. Senast gällde det misstankarna om miljöbrott i samband med Vattenfalls oljeutsläpp i Laxede. Men Harry Nyman tror nu det ska bli fart på den utredningen.

När det gäller arbetsmiljöbrotten är det särskilt i Luleå som ärendena hopat sig. De sju poliser som nu fått vidareutbildning i ämnet finns visserligen i hela länet, men ska kunna lånas ut dit dom behövs bäst, enligt Harry Nyman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista