Ett års förtroende i taget för Arosenius

I dag beslutade regeringen att förlänga förordnandet för Norrbottens länspolismästare Karl Bertil Arosenius. Men förordnandet är bara på ett år mot normalt brukar det vara tre år.

Anledningen till att nuvarande länspolismästare Karl Bertil Arosenius får förlängt förordnande är att rikspolisstyrelsen säger att polismyndigheten i Norrbotten är har under Arosenius ledning förvandlats till en bra och välskött myndighet.

Men det finns hård kritik mot Arosenius från fackligt håll, men även från Norrbottens polisstyrelse har det riktats kritik mot Karl Bertil Arosenius ledarstil. Därför har regeringen valt att bara förlänga förordnandet för Arosenius med ett år.

Regeringen säger att maj nästa år ska Norrbotten ha en ny länspolismästare, antingen en ny person eller en Arosenius med ny ledarstil.

Karl Bertil Arosenius får alltså ett år på sig för att visa upp en ny ledarstil. Om han inte under den här tiden kan visa upp en ny och bättre ledarstil kommer han att bytas ut av regeringen nästa vår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".