Stor flygövning i norra Sverige

I höst kommer flygflottiljen F 21:s övningsområde över Norrbotten och Västerbotten att för första gången användas för en stor internationell flygövning. Det handlar om Nordic Air Meet. En övning som hittills har genomförts i Norge tre gånger, men som nu alltså förlagts till Sverige. Kapten Annika Löfgren, som är planeringsansvarig på F 21, ser man fram emot att få visa upp förbandets internationella förmåga.

Under tio dagar i månadskiftet september - oktober kommer lufthavet över Norrbotten och Västerbotten att fyllas av flygplan från Sverige, Norge, Finland, Danmark och Schweiz. Övningen som är det största internationella flygövningen hitills i norra Sverige kallas Nordic Air Meet. Den genomförs enligt NATO modell och med utgångspunkt från PFP - partnership for peace, samverkan för fred. Syftet är att länderna ska öva sig i att kunna samverka vid internationella insatser.

- En stimulerande uppgift för de som jobbar på F 21, men med det kommande försvarsbeslutet i bakgrunden då en eller två flygflottiljer kommer att läggas ner handlar det även om att visa upp F 21s unika sidor som flygflottilj i Sverige, säger major Klas Pettersson, tillträdande divisonschef på F21.

Carin Sjöblom, SR Norbotten

E-post carin.sjoblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".