Norrbotten

Londonflyg ger miljonvinster

Direktflyget mellan London och Luleå kommer att leda till 4 000 nya gästnätter i Luleå och närliggande kommuner, och turistnäringen beräknas tjäna omkring 20 miljoner per år på satsningen.

I november 2010 startar flyget, som ska gå på lördagar en gång i veckan och Elisabeth Ennefors på turistorganisationen Visit Luleå tror på projektet.

– Jag ser stora möjligheter. Vi får dels fler turister och dels blir det ett höjt attraktionsvärde för oss, som bor här, till exempel för studenter, övrigt näringsliv och andra.

--Vi har väldigt mycket att erbjuda turisterna från England, både sommar och vinter. Det kan bli mycket natur- och kulturupplevelser och det som de anser exotiskt, ljusa sommarnätter och mörka vinternätter, säger hon.

Bakom satsningen står bland andra fem kustkommuner, Länsstyrelsen, Swedavia och Tillväxtverket. Totalt satsar de 3,8 miljoner kronor under de första åren på framförallt marknadsföring. Lars Lindberg är projektledare för det som kallas för City break to Swedish Lapland och han räknar med stort intresse från engelsk sida.

– Vi har träffat många brittiska researrangörer och lyssnar på det, som de säger. De tycker att vi har tillräckligt mycket att erbjuda, men det kan givetvis bli mer, säger han.

Även Peter Oscarsson på Swedavia, tidigare Luftfartsverket är optimistisk.

– Jag tycker att det är otroligt roligt att få till en destination som London. Det kan också bli fler direktlinjer från Luleå, till exempel till Barcelona, Berlin och Amsterdam, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista