piteå

Polisen avvisade bärplockare

En grupp bulgariska bärplockare skickades iväg av polisen från ett ställe i Jävre utanför Piteå i torsdags.

Markägarna i trakten har med stöd från Lantbrukarnas riksförbund, LRF, bestämt att när det gäller kommersiell bärplockning får det bara komma bärplockarföretag som har skrivit särskilda avtal med markägarna.

Östen Lundberg är medlem i Jävre byamäns samfällighetsförening och är en av markägarna. Han berättar vad som hände och varför de ringde efter polisen.

– En bybo som var ute på promenad såg en bil med vad han förstod var bärplockare. Och det var en bedrövlig syn när vi kom fram och såg att det var sex stycken som höll till runt en familjs hus.

Det var bärplockning med syfte att sälja, och inte för eget bruk, säger Östen Lundberg. En av de två män som kunde engelska sa att de kom från Bulgarien och hade en chef.

I svensk lag finns inget förbud mot att plocka bär i kommersiellt syfte om det inte orsakar skada eller besvär. Men det menar Östen Lundberg och de andra markägarna att det gör.

– Vi har mycket nyplanterad skog. Och trampar de ner de här plantorna får vi ingen skog.

Ett avtal med markägarna skulle bygga på ett arrendesystem. Företagen får arrendera ett visst antal hektar som de får betala ersättning för.

Men än har inget bärföretag skrivit på något avtal i Jävre. Och Östen Lundberg hoppas nu på en ändring av lagen så att kommeriell bärplockning inte omfattas av allemansrätten. Markägarna hoppas få till ett möte med Naturvårdsverket om lagen efter semestrarna.

Johannes Gullbrand

Johannes Gullbrand. Foto: Alf Lindbergh/Pressbilder.

johannes.gullbrand
@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista