Så ser Norrbottenspaketet ut

Statsminister Göran Persson presenterade ett omfattande åtgårdspaket för Norrbotten på lördagen, när han talade vid den socialdemokratiska distriktskongressen i Boden. Det handlar bland annat om en ny AMS-enhet till Luleå med 60 jobb och utbyggnad av Arvidsjaurs flygplats. Å så ska frågan om ett mindre kasino i Piteå utredas nästa år.

Bakom Norrbottenspaketet står bland andra riksdagsman Anders Sundström, landshövding Per Ola Eriksson och tidigare landshövdingen Björn Rosengren. Enligt Anders Sundström kan paketet värderas till 1.5 miljarder kronor, men till det kommer tidigare kända förslag om satsningar på kommunikationerna i Norrbotten för 9 miljarder. Hur många nya jobb paketet ger, går inte att säga.

De nya förslagen nu är ett stickspår för Bolidens gruva i Aitik, flyglplatsen i Arvidsjaur förlängs, tester på järnvägsspår ska kunna göras mellan Gällivare och Kiruna, mer satsningar görs på utbildning och forskning i samarbete med norra Finland, en ny kundtjänst för AMS inrättas i Luleå med 60 jobb och kriminalvården får 50 nya jobb i länet.

Vidare ska landshövding P O Eriksson utreda möjligheterna att förlägga en enhet i Kiruna för administration av automatisk hastighetsövervakning av vägarna med kamera. Sveaskog ska bilda ett dotterbolag för att marknadsföra den norrländska naturen och ledningen ska förläggas till Norrbotten.

Den svenska-norska industrifonden ska stimulera näringsutvecklingen längs riksgränsen och här får Nuteks kontor i Arvidsjaur en central roll. Ett kommunalförbund inrättas mellan Haparanda och Torneå och Försvarets materielverk ska utveckla marknadsföreningen av den militära testverksamheten i Vidsel.

Sametinget får en egen parlamentsbyggnad i Kiruna och Tornedalsteatern och Filmpool Nord får extrapengar. Så ser förslagen ut i det så kallade Norrbottenspaketet.

Niklas Jälén, SR Norrbotten, E-post niklas.jalen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".