Rekordstort intresse för att arbeta inom skogsnäringen

Intresset för att jobba med skogliga frågor har ökat markant under senare år. Dessutom har efterfrågan på skogligt utbildat folk blivit så stort att man vid naturbruksgymnasiet i Kalix har planer på att utöka antalet utbildningsplatser.

För ett par år sedan lågr intresset för de skogliga utbildningarna i botten. För tre år sedan gick fem stycken ut från skogsutbildningen. Under senare år har det var ett 20-tal. Även bland antalet ansökningar till dom skogliga utbildningarna har man i Kalix, liksom i övriga landet, sett en stor ökning i antalet ansökningar till skogsskolorna.

Vad det ökade intresset beror på finns det många teorier om, men en ökad efterfrågan på skogsarbetare tror Peder Nilsson vid naturburksgymnasiet i Kalix kan var en stor bidragande orsak.

- Vi vet att det kommer att uppstå en brist på folk i skogen och de antal vi utbildar kommer inte att räcka för att täcka det behovet. Därför har vi tillsammans med några stora skogsbolag och arbetsförmedlingen tittat på att utöka antalet utbildningsplatser i Kalix, säger Peder Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".