Val 2010

Valium över bostadsdebatten

Bostadsbristen i landet diskuterades på Noliamässan i går. Och även om alla parter var överens om problemen, så gavs det inga konkreta besked.

Hyresgästföreningens förbundsordförande Barbro Engman var kritisk.

– Politiker nöjer sig med att konstatera problemen, men sedan tröstar de sig med att det alltid har funnits en bostadsbrist. Det blir lite valium över debatten, säger hon.

Enligt hyresgästföreningen saknas det 130 000 lägenheter i Sverige idag. Och många gamla hyresrätter är i stort renoveringsbehov. Barbro Engman efterlyser konkreta handlingsplaner från såväl regeringen, som kommunpolitikerna.

– I valtider sätter man ofta siffror på vad man vill åstadkomma. Men här räcker det inte med siffror – det behövs väggar och fönster.

Trots kritiken från Hyresgästföreningen, försökte de politiker som deltog i debatten att framhålla skillnaderna mellan blocken.

– Vi vill att ROT-avdraget även ska gälla flerfamiljshus, så att det blir billigare att renovera hyreshus, säger socialdemokraten Fredrik Lundh Sammeli, som är riksdagledamot för Norrbotten.

De rödgröna vill också se över skattesystmet, som de tycker missgynnar hyresrätter, och införa investeringsstöd och klimatbonusar för hyresvärdar som energieffektiviserar sina hus.

Moderata riksdagsmannen Anti Avsan sitter i riksdagens civilutskott, som bland annat behandlar bostadsfrågor. Han tycker att byggande och renovering av hyresrätter ska vara bostadsbolagens ansvar.

– Jag tycker inte att staten ska gå in och rädda dåligt skötta bostadsbolag. Där får de lokala politikerna stå till svars inför sina väljare, säger han.

Samed Salman

P4 Norrbotten
samed.salman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista