Höga halter miljögift i Torneåälv

Torneälven har sen ett par månader tillbaka belastads med fördubblade halter miljögifter från reningsverket i de två gränsstäderna, Haparanda och Torneå.

Halterna av miljögifter är också dubbelt så höga som tillstånden medger och det kommer de att fortsätta vara fram till i höst.

Bottenvikens Reningsverk AB tar idag emot avloppsvatten från Haparanda kommun, Torneå stad och det finska bryggeriet Lappin Kulta. Det är också de tre som äger anläggningen.

Under ett par månader har reningsverket inte fungerat bra. Vid ett tillfälle var halten av giftigt svavelväte så högt i anläggningen att gaslarmet utlöstes och reningsverket fick utrymmas.

Problemen har också inneburit att anläggningen inte klarar de fastställda gränsvärden av utsläpp till Torneälven.

– För att komma tillrätta med problemen måste vi bygga om hela anläggningen. I höst hoppas vi att en del av problemen ska vara åtgärdade, säger Stig Åkerström, vd på Bottenvikens Reningsverk

Han säger vidare att det kommer att kosta närmare 30 miljoner att bygga om anläggningen så att den fungerar tillfredsställande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".