Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Elever från Kalix får jobb i länet

Skogsutbildningarna vid naturbruksgymnasiet i Kalix har blivit allt mer populära under de senaste åren. Studier som gjorts visar att de allra flesta eleverna får arbete efter avslutad utbildning och då ofta i hemkommunen eller i länet.

Att de allra flesta elever från Naturbruksgymnasiet i Kalix får jobb i hemkommunen eller länet var också en av anledningarna till att Johannes Lindberg sökte sig till skogsutbildningen i Kalix.

- Jag vill helst arbeta här i Kalix, men även om jag valt något annat hade jag velat stanna kvar. Det är möjligt att jag kommer att jobba utanför Kalix också, men jag vill arbeta så mycket som möjligt här i närheten, säger Johannes Lindberg som går tredje året på skogsutbildningen.

Enligt de uppföljningar som gjorts med elever som avslutat utbildningen från 1995 och framåt så stannar drygt 90 procent i länet och totalt 96 procent har arbete. Och nästan 60 procent av de totalt 221 personerna som examinerat sen 1995 är kvar i skogsnäringen.

Det ökade intresset för skogsutbildningar ser man i hela landet. I Kalix examinerade fem elever från skogsutbildningarna 2002, men från och med 2003 och framåt så är det 19 elever. Det handlar alltså om en nästan trehundra procentig ökning.

En orsak till det är satsningarna man gjorde på maskinutrustning för några år sedan. Det tror Lars Lundström, skogslärare vid naturbruksgymnasiet i Kalix.

- Vi leasade två nya skördare och två nya skotrar av senaste modell och sånt sprider sig med djungeltelegrafen och det lockar de som är intresserade. Direkt efter satsningen så kom elevuppgången, säger han.

Lars Lundström säger vidare att de vanliga praktiska jobben har fått en renässans och det betyder mycket för många att kunna arbeta på hemorten.

- Dessutom har skogsarbetet utvecklats till att vara högteknologiskt. IT-världen möter skogen med hjälp av bland annat datorer och satelliter. Dessutom har vi blivit bättre på att marknadsföra utbildningarna, säger Lars Lundström.

Skognäringen vill fördubbla intaget av skogselever i Norrland, då man ser en brist på grundutbildade skogsvårdsentreprenörer och maskinförare om ungefär tio år. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".