Räddningstjänstens samarbete fungerar bra

Snabbare hjälp när olyckan är framme. Det var det viktigaste målet när räddningstjänsterna i fyrkantskommunerna inledde ett samarbete för drygt ett år sedan. Enligt Patrik Bylin, räddningschef i Luleå, har allt gått enligt planerna.

Sedan samarbetet inleddes har räddningstjänsterna bistått varann vid utryckningar 24 gånger sedan samarbetet inleddes. Men det handlar också om gemensamma inköp, enhetliga bil- och radionummer, samt enhetliga larmkläder och hjälmar. Dessutom genomförs gemensamma utbildningar.

En instruktör kan till exempel komma upp hit och hålla en kurs för flera kommuners räddningstjänster istället för att personal skickas söderut. Kostnaden per person för en sån utbildning blir 1.000 kronor jämfört med drygt 8.000 kronor tidigare.

Förutom fyrkantskommunerna - Luleå, Boden, Piteå och Älvsbyn - är även Räddningstjänstförbundet Östra Norrbotten med i samarbetet.

Staffan Andersson, SR Norrbotten

E-post staffan.e.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".