Allt dyrare att parkera

Det har blivit allt dyrare att parkera samtidigt som allt fler p-böter delats ut. Det visar nya siffror från Sveriges Kommuner och landsting.

I hälften av landets kommunerna som har parkeringsavgifter har avgifterna höjts med snitt 30 procent under de senaste två åren.

Samtidigt har antalet utfärdade felparkeringsböter ökat med 30 procent, framför allt beroende på fler p-övervakare. Under perioden 2007-2009 har dessa ökat från 600 till 700 heltidstjänster.

Stockholms stad utmärker sig i statistiken. Här finns flest övervakare (200 heltidstjänster 2009) och här är också avgifterna som högst (uppemot 40 kronor/timme). Landets lägsta p-taxa finns i Mora: 3 kronor och 50 öre för en timme.

Det är inte bara kommunerna som gör sig en hacka på p-avgifter och böter. Sedan den 1 januari i fjol går 20 procent av p-avgiften till statskassan i form av moms. För varje p-bot tar staten dessutom ut 53 kronor i administrativa kostnader.

Om man som bilist absolut vill parkera gratis, så går det också - bara man väljer ort med omsorg. I ungefär tre av fyra av landets kommuner kan man fortfarande parkera utan avgift, enligt SKL.

SKL:s rapport Parkering på gatumark 2010 presenteras under måndagen.

Nyheter P4 Norrbotten/TT

nyheter.norrbotten@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista