Operation rädda havsöring

Tätheterna av havsöring efter kusten och laxälvarna i norr är på en katastrofalt låg nivå. Därför inleder nu Fiskeriverket ett projekt för att kartlägga orsaken till att öringen nästan är försvunnen. När kartläggningen är klar kommer ett åtgärdspaket att läggas fram för att rädda öringsstammarna.

- Situationen för den havsvandrande öringen är mycket allvarlig. Efter Norrbottens och Västerbottenskusten är tätheterna av öring en tiondel av vad det borde vara, säger fiskeribiolog Per Nyberg vid Fiskeriverket i Örebro.

På Fiskeriverket misstänker man att kraftverken i älvarna och ett utbrett nätfiske efter sik kan vara dom stora orsakerna till dom svaga öringsstammarna.

- Vi vet i tidigare undersökningar att bifångster av öring är rätt stor vid tillexempel nätfiske efter sig, säger Per Nyberg.

För att säkerställa vad som är orsakerna till att stammarna av havsöring minskat kommer Fiskeriverket att inleda ett projekt för att ta fram ett bra underlag som ska visa hur illa ställt det är med öringsstammarna och varför det ser ut som det gör. Med ett bra underlag ska sedan åtgärder vitas för att komma till rätta med dom svaga bestånden.

- Det är inte uteslutet att det kommer hårdare restriktioner mot nätfiske efter kusten och att kraftverken kommer att få anpassas mer för att underlätta uppvandringen i älvarna i samband med leken, säger Per Nyberg på Fiskeriverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".