Dålig skogsröjning påverkar ekonomin

Privata skogsägare röjer sin skog för lite och det kan påverka deras ekonomi framöver. Bland annat kan inte skogsmaskiner komma in och gallra i vissa områden.

- En del skogsföretag vill inte ens gå in i vissa bestånd längre, säger Jan Wikström, skogvaktare åt svenska kyrkan i Norrbotten.

Under senare år har privata skogsägare blivit allt sämre på att röja i sina skogar. Det här ställer till stora problem när det är dags att gallra. Skogsmaskiner kommer inte ens in i vissa områden.

Att de privata skogsägarna inte längre tar sitt ansvar och ser till att hålla efter sin skog genom att röja, tycker Lars Persson på Skogsvårdsstyrelsen i Luleå är synd och skam.

- Visst har vi mindre tid att sköta skogen idag, men skogsägarna måste lära sig att leja bort saker som röjning om de inte har tid med det så att det i alla fall blir gjort, säger han.

En skogsägare som inte har röjt ordentligt på sin mark innan gallring kan förlora uppemot 50 000 kronor per hektar skog. Sammantaget i Norrbotten blir det många förlorade miljoner för skogsägarna i framtiden.

På skogsvårdsstyrelsen uppmanas skogsägarna att anlita andra att röja skogen om man inte själv har tid. Då blir det i alla fall blir gjort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".